Harlingen Maritieme leefomgeving ‘Veste’

In Harlingen wordt het voormalige Spaansen terrein herontwikkeld naar een nieuwe woonwijk genaamd ‘Veste’: Een groene en klimaatadaptieve leefomgeving die ruimte biedt voor ruim 300 nieuwe woningen in combinatie met een nieuwe haven. Heden en verleden komen hier samen en vormen een nieuwe maritieme woonomgeving tegen het historische centrum aan de Franikertrekvaart.

Herontwikkeling van een voormalige bedrijfslocatie

De voormalige Spaansen-locatie is strategisch gelegen tussen de binnenstad van Harlingen en de nieuwe rotonde in de N31 die de hoofdentree tot de stad vormt. Dit maakt dit voormalige industriegebied tot een ideale plek om te transformeren naar woningbouw en waarmee de binnenstedelijke verdichtingspotentie van Harlingen optimaal wordt benut.

De locatie is ca. 7 ha groot en ligt op loopafstand van zowel het kern-winkelgebied als het treinstation van Harlingen. Ook voor de auto is de locatie goed bereikbaar, direct gelegen aan de N31 waarmee de locatie vanuit de regio goed bereikbaar is.

Unieke locatie in hartje Harlingen

Wat dit project dan ook zo bijzonder maakt is dat de nieuwe woonwijk wordt gebouwd in het midden van Harlingen tegen het oude centrum aan. Dit in tegenstelling tot veel andere nieuwe woonwijken die uitbreiding vinden in nabijgelegen weilanden. Het project komt daarom met enige uitdagingen, maar bied ook veel kansen en mogelijkheden om de stad Harlingen te verrijken met een groene en duurzame leefomgeving.

De stedenbouwkundige visie is samen te vatten in de volgende punten:

  • Aansluiting bij de binnenstad door continuering van het profiel van de Kanaalweg, positionering van bouwblokken aan de waterkant.
  • Insteekhaven centraal in het gebied waarmee maritieme sfeer diep in het gebied wordt gerealiseerd.
  • Transformatie van de oude trekvaart tot ‘groene long’, een parkzone centraal in het plan waar ruimte is voor spelen, ontmoeten en groen. Een eigentijdse verwijzing naar het cultureel erfgoed van het oude jaagpad in de vorm van een waterelement is hier passend.
  • Centrale ontmoetingsplek in de vorm van een schaduwrijk pleintje aan de haven.
  • Bebouwing die zowel stedenbouwkundig (gesloten bouwblokken) als architectonisch aansluiting vindt bij de bebouwing van het binnenstad.
  • Compacte, stedelijke woningdichtheid.
  • Smalle straatprofielen die een stedelijke sfeer en identiteit oproepen.
  • Gemengd woningbouwprogramma met een mix van grondgebonden woningen en appartementen.
  • Parkeren uit het zicht door grotendeels op achter-terreinen te positioneren.
  • Heldere entree vanaf de Almenumerweg, autoverkeer afwikkelen via ontsluitingslus.
  • Langzaam verkeer via Kanaalweg, aansluiting op recreatieve routes naar alle kanten.
Stedelijk en maritiem woonmilieu

Woonwijk Veste wordt opgebouwd als een stedelijk woonmilieu met smallere straten en een dichte bebouwing, en refereert daarmee aan de binnenstad van Harlingen. De wijk kent een hoge woningdichtheid en bestaat voor ca. 50% uit appartementen. Alle prijsklassen zijn vertegenwoordigd, waardoor de wijk een divers en compleet woningaanbod biedt. Andere belangrijke elementen in de wijk zijn de groen- en watervoorzieningen, die de wijk omtoveren tot een natuurlijke omgeving met een maritiem milieu. Zowel het groen en water in de wijk dragen bij aan klimaatadaptatie en biodiversiteit.

Ontwikkelen vanuit historisch besef

Om een echt maritiem woonmilieu te creëren, wordt er een haven gerealiseerd in de buurt van de oude trekvaart, wat een belangrijke vaarroute was voor de stad Harlingen. De nieuwe haven is zo ook een mooie ode aan de historische significantie van deze plek. De oude trekvaart wordt omgevormd tot park en ingericht met verscheidene verwijzingen naar de trekvaart en zijn vroegere belang. Zo worden de speelplekken in de wijk ontworpen rond het thema ‘water’ en ‘scheepvaart’ om zo ook de jeugd mee te nemen in de rijke historie van Harlingen

In opdracht van Harns Invest en Kuin Vastgoedontwikkeling B.V. heeft IMOSS het stedenbouwkundig plan opgesteld. Hierbij is samengewerkt met Adema Architecten uit Dokkum. IMOSS werkt momenteel de openbare ruimte uit tot inrichtingsplan in samenspraak met de Gemeente Harlingen. Daarnaast wordt een beeldkwaliteitsplan opgesteld.

opdrachtgever Harns Invest & Kuin Vastgoedontwikkeling B.V.
in samenwerking met Adema Architecten & Gemeente Harlingen
aanspreekpunt Tijl Hekking