Een nieuwe toekomst voor Harderwijks Tinnegieter

Na de stedenbouwkundige herstructurering van een deel van de wijk Tinnegieter, Harderwijk, is IMOSS gevraagd een inrichtingsplan op te stellen voor het openbaar gebied. Het ruimtelijk concept bevat een groen hart, een klein park, een ontmoetingsplek midden in de wijk. In de woonstraten zijn klimaatadaptieve oplossingen voorzien door infiltratie van regenwater in de rijbaan mogelijk te maken en bergende lavapakketten in de fundering toe te passen. Regenwater uit de straten dat niet direct in de bodem infiltreert komt terecht op een centrale plek in het park, waar het in de bodem wegzakt. In het najaar van 2024 worden bomen en struiken in het park aangeplant en worden speeltoestellen geplaatst, in samenspraak met de bewoners.

Tinnegieter is een kleine woonwijk in Harderwijk-zuid, gebouwd in de jaren ’50 van de vorige eeuw. De inrichting van de wijk en de woningtypelogiën zijn niet meer van deze tijd. Woningcorporatie UWOON heeft daarom samen met Trebbe huurders en omwonenden betrokken bij het maken van een nieuw stedenbouwkundig plan. IMOSS heeft daarna het inrichtingsplan uitgewerkt.

Het stedenbouwkundig plan is opgesteld door OpZoom Arnhem. De twee bestaande straten (de Margrietlaan en Marijkelaan) zijn ingepast in de nieuwe stedenbouwkundige opzet. Een nieuw centraal parkje vormt het hart van de wijk. Het bestek werd uitgewerkt door ADCIM.

Het inrichtingsplan voor de openbare ruimte is belangrijk onderdeel van de ambitie om een nieuwe impuls aan de wijk te geven. Het is de ruimte waar men elkaar ontmoet, waar wordt gespeeld, gesport en verbleven. Het is ook de plek waar doelstellingen worden behaald ten aanzien van klimaatadaptatie en biodiversiteit. Het inrichtingsplan brengt gebruikswijzen en onderdelen samen in een toekomstbestendige leefomgeving; een nieuw en prettig stukje Harderwijk.

Veel zorg is besteed aan het beplantingsplan. Nieuwe bomen geven de wijk een prettige uitstraling, zorgen voor schaduw en dragen bij aan het biodiversiteitssysteem in de wijk. Loohorst Landscape legt het groen aan.

opdrachtgever UWoon
in samenwerking met ADCIM (bestek), Loohorst Landschaping (hovenier), Gemeente Harderwijk, Trebbe NoordOost B.V. (ontwikkelende partij)